Factsheet

Kernactiviteiten
ASML is een Nederlands hightechbedrijf en een van de belangrijkste leveranciers van machines voor de halfgeleiderindustrie, in het bijzonder steppers en scanners, die worden gebruikt bij het maken van chips. Klanten zijn veelal chipproducenten.
Het hoofdkantoor en bedrijvencomplex van ASML staat in Veldhoven, waar zowel research and development en assemblage in cleanrooms plaatsvindt. Het voormalige hoofdkantoor wordt nu benut door Assembléon. Het bedrijf heeft tevens zestig servicepunten in veertien landen ter ondersteuning van de plaatsing en levering van machines en reserve-onderdelen.
ASML is ontstaan uit een joint venture van ASM International en Koninklijke Philips. Het bedrijf is sinds 1995 beursgenoteerd en vormt een onderdeel van de AEX en NASDAQ onder het symbool ASML. Voornaamste concurrenten zijn Canon en Nikon.
Hoofdvestiging Nederland
Veldhoven
Aantal medewerkers nationaal
8497
Aantal medewekers nationaal + internationaal
8497
Branche:
Industrie
Kennisgebieden
ASML-systemen - wafersteppers en step-and-scan-machines - gebruiken een fotografisch proces om patronen op siliciumwafers aan te brengen. Een lichtbron als een laser projecteert een afbeelding van dit patroon via een verkleinende lens op de wafer. Deze is bedekt met een laagje lichtgevoelig materiaal (fotoresist). De wafer wordt daarna ontwikkeld en verder behandeld, waarna de eerste laag van het transistorpatroon verschijnt. Deze procedure wordt 30 tot 40 keer herhaald en laagje voor laagje wordt een wafer vol met IC’s gebouwd. Uiteindelijk worden deze IC’s toegepast in een veelheid aan producten, zowel consumptiegoederen als notebooks, mobiele telefoons en MP3 spelers, maar ook professionele apparatuur. ASML claimt dat van alle computerchips die in de wereld gemaakt worden, ruim 60% wordt vervaardigd met machines van ASML (gegevens 2007).
Werkgebied
Noord-Brabant

Informatie

Organisatie en activiteiten
ASML levert wereldwijd, maar de meeste van haar klanten zijn gevestigd in Azië. In 2011 werd 66% van de omzet in die regio behaald, 25% in de Verenigde Staten en iets minder dan 9% in Europa. De grootste klant was verantwoordelijk voor een kwart van de totale omzet. De belangrijkste leverancier van ASML is Zeiss, een fabrikant van lenzen en optische componenten. Het aandeel van Zeiss in de totale inkoopkosten van ASML is iets minder dan 30%. Vanwege de grote wederzijdse belangen zijn beide bedrijven een strategisch alliantie aangegaan; deze kan alleen verbroken worden als een van de partijen drie jaar te voren opzegt. ASML geeft veel geld uit aan onderzoek en ontwikkeling; in 2011 werd bijna €600 miljoen aan R&D uitgegeven.
Missie
Providing leading edge imaging solutions to continuously improve our customers' global competitiveness.
Bedrijfsfilm

Cultuur

Informeel - Formeel
Informeel 1 2 3 4 5 Formeel
Platte organisatie - Hiërarchisch
Platte organisatie 1 2 3 4 5 Hiërarchisch
Werken in teamverband - Zelfstandig werken
Werken in teamverband 1 2 3 4 5 Zelfstandig werken
Veeleisende werkomgeving - Normale werkdruk
Veeleisende werkomgeving 1 2 3 4 5 Normale werkdruk
Regelmatig overwerken - Reguliere werktijden
Regelmatig overwerken 1 2 3 4 5 Reguliere werktijden
Veel begeleiding - Zelfstandig
Veel begeleiding 1 2 3 4 5 Zelfstandig
Geen doorgroeimogelijkheden - Ruime doorgroeimogelijkheden
Geen doorgroeimogelijkheden 1 2 3 4 5 Ruime doorgroeimogelijkheden
Stimuleer doorgroei - Stimuleer geen doorgroei
Stimuleer doorgroei 1 2 3 4 5 Stimuleer geen doorgroei
Nationaal - Internationaal
Nationaal 1 2 3 4 5 Internationaal
Veel salaris - Prestatiegebonden
Veel salaris 1 2 3 4 5 Prestatiegebonden
Vaste werkplek - Mobiele werkplek
Vaste werkplek 1 2 3 4 5 Mobiele werkplek
Veel externe contacten - Voormalijk interne contacten
Veel externe contacten 1 2 3 4 5 Voormalijk interne contacten

Cariere

Doorgroeimogelijkheden
ASML creates the conditions for employees to contribute great ideas, grow their careers and do their best work. We're known as a company that encourages new ideas and where opportunity is wide open. Our human resources organization operates globally to ensure that you have a clear understanding of your job and future career path.
Professional growth brings value to you, your colleagues and the business. Therefore, we promise a career track, not just a job. A career within ASML means working in a very stimulating and challenging environment.
Loopbaanontwikkeling
We strive to reward employees competitively for their performance and provide motivating working conditions, including coaching, training and personal career development programs.
Depending on your own interest and qualifications, you can have a career in technology. Or you can choose a managerial or project management career path. Flexibility, enthusiasm, ambition and customer-orientation are essential criteria for all directions. If you meet these criteria, then there will be a world of opportunities open to you.

Werknemers aan het woord

Medewerkers op film

Deel dit bedrijf